寧願在Band2考第一?

2019.06.06


最近小一派位放榜,有人歡喜有人愁。筆者在區內茶餐廳聽到兩位女士的對話,覺得有點意思,想跟各位讀者分享。


筆者不知她們貴姓,就稱他們為鄧太和甘太吧。


鄧太:「你有冇聽到張太講呀,佢個孫派咗XX呀,個女開心到話要請晒佢哋去日本呀!」


甘太:「咁佢個女不嬲都緊張個仔入唔入到名校架啦,你唔記得咩,早幾年佢哋又搬屋、又學呢樣學個樣,一個月使幾萬蚊。而家咪好囉,得償所願!」


鄧太:「咁我地同張太幾廿年街坊,都戥佢開心吋嘅,只不過有時見到佢個孫,硬係覺得佢好似悶悶不樂咁,最慘我有次同張太講,佢都點點頭,但叫我唔好講。」


家長均望子成龍


甘太:「哎,你咪鬼咁多事喇,而家新一代有佢哋嘅方法培養小朋友,同埋講真,佢哋都係想自己個細路好啫,有邊個唔想望子成龍丫!」


鄧太:「係······之但係······」


甘太:「我知你想講咩,你想話我哋個仔都唔係讀名校,但最後都一樣可以港大畢業丫嘛。係咪?!」


鄧太:「哈哈,衰鬼······」


甘太:「當年都係因為你啦,你話寧願個細路係Band2考第一,都唔好係Band1考第尾。」


鄧太:「咁係丫嘛!」


甘太:「所以我多謝你呢個姊妹囉!」


鄧太:「咁呢餐你啦!」


刊於 都市日報

立法會議員、民建聯主席 李慧琼

  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Instagram Icon

訂閱資訊

 3582 1111     info@dab.org.hk

© 2020 by the DAB