議員唔好與民為敵

2017.12.14


《議事規則》的討論在社會上遍地開花,筆者最近在公園見到幾位晨運客在高談闊論……


晨運客甲:點解一開會啲議員就企晒係度,做咩?


晨運客乙:呢種叫做呈請書,只要有20個議員同意,就可以成立專責委員會去查呢樣,查個樣。啲議員企係度,係話佢咃支持呈請囉。晨運客甲:20個議員就OK ?咪好易?立法會議員個個以為自己係超人,又查這樣,又查那樣,立法會每次有20位議員站立就可以查完又查,搞到立法會無日安寧。


晨運客乙:係架。呢種方法真係好容易被人濫用。因為成立就超簡單,十分鐘都唔使,唔使辯論,連票都唔使投,咁就成立咗,不過到真係落手落腳去查,就複雜得多囉。過去立法會都有做過調查,成效就唔記得,但肯定付出大量人力物力,又燒錢又燒時間。


晨運客丙:好似上次調查雷曼迷債,開始個時係威係勢,個個爭住入,後來就「爛尾」,搞到一鑊粥,議員一個個咁退出,草草收場。好記得立法會個陣足足搞左三年零八個月,花左接近3,000萬,結果係點?咪又係譴責下呢個,遺憾下果個,真係唔該晒……


晨運客乙:之唔係,個次調查雷曼迷債,已經唔係用呈請書,又係大會辯論過,又投票通過左,結果都搞成咁。其實議員點解唔可以做多啲正事,審議多啲法例,推動香港追落後。因為香港部分法例以至政策都好落後,好多科技應用,例如電子支付就輸畀內地幾條街,內地好多地方而家都唔使帶錢出街,唔該呢啲議員就關注吓,推動施政與時並進,唔係仲有益咩。


晨運客丙:你咃講得好有道理,議員選出嚟梗係要佢做嘢,咁我咃都要監察下議員係咪不務正業。最緊要我咃要講多啲,做多啲,支持修改《議事規則》,畀多啲壓力啲議員,叫佢咃唔好再與民為敵,我咃出糧畀你咃唔係想聽佢咃講廢話,做廢嘢……


晨運客甲、乙:支持……

新聞聯絡:刊於 都市日報 立法會議員、民建聯主席 李慧琼

  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Instagram Icon

訂閱資訊

 3582 1111     info@dab.org.hk

© 2020 by the DAB